voltmetre

ac dc nedir

ac dc nedir

0

AC DC nedir ?

 

AC dalgalı akım . DC doğru akım . AC akım kaynakları alternatör , jeneratör , şebeke , ups vs. DC akım kaynakları pil , akü , redresör vs .

AC VE DC  ELEKTRİK NEDİR ARASINDAKİ FARKLAR ? 

 

AC akım çift yönlüdür . Akım yön değiştirir . DC de ise akım tek bir yönde akar .

ac dc nedir

ac dc nedir

 

AC gerilimde grafiğinde göründüğü gibi voltaj başladığı yere geri gelmesine HERTZ denir (hz) . saniyedeki hertz sayısına frekans denir.

örnek verecek olursak türkiye’deki şehir şebekesi 50 hz dir.

1/50 =0.02   yani bir hertz 20ms sürmektedir .

DC gerilimde akım yön değiştirmediği için frekans kavramı yoktur .

 

AC DC birbirine göre avantajları  :

 

Dc gerilimde gerilim değeri çok kolay değiştirilebilir (transformatör ile ) DC gerilim de ise bu olay çok zordur .

Ac gerilimi dc gerilime dönüştürmek Dc gerilimi AC ye dönüştürmekten daha kolaydır .

dc gerilim depolanabilir ac gerilim depolanamaz .

 

Ac ve dc nedir . ac ve dc akım nedir .

 

 

 

 

volt nedir

volt nedir

0

VOLT NEDİR : 

İki nokta arasındaki potansiyel gerilim farkına VOLT denir . Voltmetre yardımı ile ölçülür . Volt adını italyan bilim adamı  Alessandro Volta’ dan (18 Şubat 1745 – 5 Mart 1827)  alır . Alessandro Volta pili bulmuştur . 1 ohmluk bir direnç üzerinden 1 Amper geçirilirse direnç üzerinde oluşan gerilim 1 volttur .

Volt = amper * direnç

volt nedir

volt nedir

Volt nedir Watt nedir ;

Watt bir elektrik cihazının harcadığı güce Watt denir .

 

Watt formülü ; watt hesaplama ; Güç hesaplama ; 

 

Güç hesaplamak için en kolay formül p = u * ı (güç = volt * amper )  . örnek verecek olursak 12 voltluk bir elektrik devresinde 7 amper akıyorsa bu devrenin gücü 12* 7 = 84 watttır .

Bir diğer formül P = I*I*R (güç = akımın karesi * devre direnci ) örnek verecek olursak üzerinden 9 amper geçen bir elektrik devresinin direnci 5 ise devrenin gücü 9*9*5 = 405  wattır .

Ac devrelerde bu formulün geçerli olması yük tam rezistif olmalıdır yani cos 0 olmalıdır . Endüktif ve kapasitif yükler için güç hesabı ilerleyen yazılarda açıklanacaktır .

volt nediri bu şekilde açıklamış olduk .

ac voltmetre nedir

0

AC voltmetre Nedir ?

Daha öncede belirttiğimiz üzere iki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçen , ölçü aletine VOLTMETRE denir .

AC voltmetre ise , dalgalı yani alternatif akım ölçen voltmetre çeşididir .

( zamana göre akım yönü değişen ) A.C.

Bu link vasıtası ile firmamızın üretmiş olduğu ac voltmetre çeşitlerine

ulaşabilirsiniz .

 

dc voltmetre nedir

0

‘DC voltmetre nedir ;

2 nokta arasındaki potansiyel gerilim farkın ölçen aletlere voltmetre denir .

Tek yönlü yani zaman göre akımın yönü değişmeyen gerilim ( redresör , akü , smps ) tipini ölçen voltmetrelere dc voltmetre denir .

dc voltaj nasıl düşürülür

0

Dc Voltaj nasıl düşürülür ?

DC gerilimi düşürme yöntemleri maliyet olarak ucuzdan pahalıya doğru sıralanmıştır .

Direnç ile dc voltaj düşürme :

Regülasyonun önemli olamadığı yerlerde kullanılır . Dirençte elektrik kaybı yüksektir . Bu kayıp direnç üzerinde ısıya dönüşür .Yük ile kaynak arasına seri direnç bağlayarak yapılır .

Direnç Zener ile dc voltaj düşürme :

Regülasyon Zener üzerinden yapılır . Düşük akımlarda kullanılır . Yük olmadığı zaman direnç ve zener üzerinden akım geçer . İki malzemedede yüklü veya yüksüzken ısı meyda gelir . Seri bağlanmış direnç ile zenerin dc kaynağa paralel bağlanılması ile oluşur .

Transistör ile dc voltaj düşürme :

Bu dc volt düşürme tekniğinde . Bir önceki bağlantıdaki gibi direnç zener ve transistör kullanılır . Zenerin + ucu transistörün beyz ucuna bağlanır . Transistörün çalışma mantığı gereği emiter ucunda yaklaşık olarak ( zener gerilimi – 0,7v ) gözükür. Kaynak ile düşürülmek istenen voltaj arası fark az olduğu zaman kullanılır .

7805 , 7812 , lm317 gibi voltaj regülasyon entegrelerini bu sisteme dahil edebiliriz .

Anahtarlamalı ( buck converter ) devre ile dc volt düşürme :

Bu sistemde kaynak ile yük arasında açıp kapama işlemi gören transistör ve doğrultma işlemi gören bobin kondansatör bulunur . Transistör bir kontrol devresi ile açıp kapatılarak . İstenen oranda bir ortalama voltaj elde edilir . Transistörden çıkan ( 0 1 ) sinyaleri bobin ve kondansatör vasıtası ile doğrultularak yüke aktarılır .

Örnek devreler için lm2576 , lm3524 , tl324 gibi entegrelerin kataloglarını inceleyebilirsiniz .

Bu yukarıdaki sistemlerin hepsi izole olmayan dc voltaj düşürme teknikleridir . Eğer izole bir sistem isteniyorsa Dc-Dc convertör kullanılması gerekir . Bu konu ilerleyen zamanlarda ele alınacaktır .



dc voltaj nedir

0

DC VOLTAJ NEDİR ?

DC Voltaj . Direk current ( doğru akım ) zaman göre akım yönü değişmeyen elektrik akımı çeşididir .

dc voltaj

dc voltaj

dc voltmetre fiyatları

0

DC voltmetre Fiyatları

DC voltmetre fiyatı , pano tipi voltmetre fiyatı , pano tipi dc voltmetre fiyatı , pano tipi dijital voltmetre fiyatı ;

Tüm bunların hepsini üst ve yan taraftaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz .

pano tipi ölçü aletleri

0

PANO TİPİ ÖLÇÜ ALETLERİ

Pano tipi dc voltmetre

Pano tipi ac voltmetre

Pano tipi dc ampermetre

Pano tipi ac ampermetre

Pano tipi Phmetre

Pano tipi Multimetre

İhtiyaçlarınızı Elif Elektronik firmasından karşılayabilirsiniz .

ac voltmetre fiyatları

0

AC VOLTMETRE FİYATLARI

Pano voltmetrelerin fiyatlarını üst veya yan kısımdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz . En ucuz ac voltmetre . kaliteli ac voltmetre . ac voltmetre nereden alınır . ac voltmetre nedir . pano tipi ac voltmetre panel tipi ac voltmetre panel tipi dijital ac voltmetre .

Bu site elif elektronik katkılarıyla hazırlanmıştır . ara sıra reklam maksatlı makalelerimiz olmaktadır .

 

panel tipi voltmetre

0

PANEL TİPİ VOLTMETRE

PANEL TİPİ DC VOLTMETRE

PANEL TİPİ AC VOLTMETRE

PANEL TİPİ VOLTMETRELER

PANEL TİPİ VOLTMETRE FİYATLARI

tüm panel tipi ölçü aleti fiyatlarını üst menüdeki linklerden bulabilirsiniz .

Go to Top