Dc Voltaj nasıl düşürülür ?

DC gerilimi düşürme yöntemleri maliyet olarak ucuzdan pahalıya doğru sıralanmıştır .

Direnç ile dc voltaj düşürme :

Regülasyonun önemli olamadığı yerlerde kullanılır . Dirençte elektrik kaybı yüksektir . Bu kayıp direnç üzerinde ısıya dönüşür .Yük ile kaynak arasına seri direnç bağlayarak yapılır .

Direnç Zener ile dc voltaj düşürme :

Regülasyon Zener üzerinden yapılır . Düşük akımlarda kullanılır . Yük olmadığı zaman direnç ve zener üzerinden akım geçer . İki malzemedede yüklü veya yüksüzken ısı meyda gelir . Seri bağlanmış direnç ile zenerin dc kaynağa paralel bağlanılması ile oluşur .

Transistör ile dc voltaj düşürme :

Bu dc volt düşürme tekniğinde . Bir önceki bağlantıdaki gibi direnç zener ve transistör kullanılır . Zenerin + ucu transistörün beyz ucuna bağlanır . Transistörün çalışma mantığı gereği emiter ucunda yaklaşık olarak ( zener gerilimi – 0,7v ) gözükür. Kaynak ile düşürülmek istenen voltaj arası fark az olduğu zaman kullanılır .

7805 , 7812 , lm317 gibi voltaj regülasyon entegrelerini bu sisteme dahil edebiliriz .

Anahtarlamalı ( buck converter ) devre ile dc volt düşürme :

Bu sistemde kaynak ile yük arasında açıp kapama işlemi gören transistör ve doğrultma işlemi gören bobin kondansatör bulunur . Transistör bir kontrol devresi ile açıp kapatılarak . İstenen oranda bir ortalama voltaj elde edilir . Transistörden çıkan ( 0 1 ) sinyaleri bobin ve kondansatör vasıtası ile doğrultularak yüke aktarılır .

Örnek devreler için lm2576 , lm3524 , tl324 gibi entegrelerin kataloglarını inceleyebilirsiniz .

Bu yukarıdaki sistemlerin hepsi izole olmayan dc voltaj düşürme teknikleridir . Eğer izole bir sistem isteniyorsa Dc-Dc convertör kullanılması gerekir . Bu konu ilerleyen zamanlarda ele alınacaktır .